Nynke Eekhof studeerde piano bij Maria Stroo en Akke Ferguson aan het Gronings Conservatorium, het huidige Prins Claus Conservatorium. Zij voltooide haar opleiding Uitvoerend Musicus in 1983. Daarna vervolgde zij haar studie aan de Franz Liszt Academie in Boedapest bij Ferenç Rados. Verder nam zij nog lessen bij onder andere de pianisten Marja Bon en Roberto Szidon.

Zij geeft solorecitals kamermuziekconcerten met verschillende musici in diverse bezettingen. Zo verleende zij regelmatig medewerking aan ensembles met leden van het Noord Nederlands Orkest. Met de klarinettist Pierre Lafay vormde zij meer dan twintig jaar een duo. Zij speelde vele jaren composities voor klarinet, cello en piano met het Zemlinsky Trio.

Nynke Eekhof is geboeid door combinaties van verschillende kunstdisciplines. Samen met de zangeres Marian van der Heide bracht zij een liederen- en poëzieprogramma met de in 2003 overleden dichter C.O. Jellema. Een vergelijkbaar programma voerde zij uit met de dichter Jean Pierre Rawie en de sopraan Annemarie Kremer. Momenteel bestaat één van haar huidige programma's uit pianomuziek en het optreden van de danser Ilija Surla.

In de programma’s van haar recitals genieten de componisten Mozart, Beethoven, Schumann, Schubert en Chopin de voorkeur. Nynke voegt daar echter bijna altijd een 20ste-eeuws facet aan toe. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit moderne componisten zoals Schönberg, Pijper of Poulenc, maar ook uit hedendaagse componisten.